Bebeğini kucağına aldıktan sonra her şeyin sadece mutluluktan ibaret olacağını düşünmüş olabilirsin. Ama bir anda ağlamak, sonra kendini iyi hissetmek, ardından hiçbir şey yapmak istememek… Lohusalıkta duygusal dalgalanmalar oldukça sık yaşanabiliyor.
Bu dönemde;
Özellikle doğumdan sonraki ilk günlerde yaşanan kısa süreli duygu değişimleri çoğunlukla zamanla hafifler.
Kendini kötü hissettiğinde bunu saklamak ya da “Ben anne oldum, güçlü olmalıyım” diye düşünmek zorunda değilsin.
İyi anne olmak her an mutlu olmak demek değil. Bazen yorulabilir, ağlayabilir, bunalabilirsin. Önemli olan bunları tek başına taşımamak.
Lohusalıkta duygular neden değişiyor?
Doğumla birlikte hormonlarda hızlı değişimler yaşanıyor. Buna uykusuzluk, yorgunluk, emzirme süreci ve bebeğin getirdiği yeni sorumluluklar da eklenince duygular daha yoğun yaşanabiliyor.Bu dönemde;
- durup dururken ağlama,
- alınganlık ve hassasiyet,
- huzursuzluk,
- endişe,
- kendini yorgun ve bunalmış hissetme
Özellikle doğumdan sonraki ilk günlerde yaşanan kısa süreli duygu değişimleri çoğunlukla zamanla hafifler.
Ne zaman destek almak gerekir?
Her üzüntüyü veya ağlama halini “lohusalıktandır” diye geçiştirmemek önemli. Yoğun mutsuzluk, umutsuzluk, aşırı kaygı, bebeğe karşı ilgisizlik veya günlük işlerini yapmakta zorlanma uzun sürüyorsa bir uzmandan destek almak gerekir.Kendini kötü hissettiğinde bunu saklamak ya da “Ben anne oldum, güçlü olmalıyım” diye düşünmek zorunda değilsin.
Biraz da kendin için…
Bebeğin kadar senin de ilgiye ihtiyacın var. Fırsat buldukça dinlenmek, yakınlarından yardım istemek ve birkaç dakika bile olsa kendine zaman ayırmak iyi gelebilir.İyi anne olmak her an mutlu olmak demek değil. Bazen yorulabilir, ağlayabilir, bunalabilirsin. Önemli olan bunları tek başına taşımamak.