Sezaryen sonrası eve geldiğinde artık bebeğinle ilgilenme telaşı başlıyor. Ama bir yandan da vücudun büyük bir ameliyatın ardından toparlanmaya çalışıyor. Bu nedenle sezaryen sonrası lohusalık döneminde kendine biraz daha özen göstermen önemli.
Hareket etmek tamamen yasak değil. Aksine doktorunun önerdiği ölçüde hafif hareketler ve kısa yürüyüşler toparlanmaya yardımcı olabilir. Ancak ağrıya rağmen kendini zorlamamak önemli.
Çok yoğun kanama, büyük pıhtılar, şiddetli ağrı veya ateş gibi belirtiler ortaya çıkarsa sağlık kuruluşundan yardım almak gerekir.
Sezaryen sonrası toparlanmak bir yarış değil. Bebeğine gösterdiğin özenin birazını kendine de göstermeyi unutma.
Sezaryen sonrası nelere dikkat edilmeli?
İlk haftalarda özellikle;- Ağır kaldırmamaya,
- Kendini fazla yormamaya,
- Doktorunun önerdiği şekilde hareket etmeye,
- Kesi bölgesini temiz ve kuru tutmaya,
- Doktor kontrollerini aksatmamaya,
- Yeterli su içip dengeli beslenmeye
Hareket etmek tamamen yasak değil. Aksine doktorunun önerdiği ölçüde hafif hareketler ve kısa yürüyüşler toparlanmaya yardımcı olabilir. Ancak ağrıya rağmen kendini zorlamamak önemli.
Sezaryen dikişine nasıl dikkat edilmeli?
Sezaryen kesisi iyileşirken bölgede hafif hassasiyet, gerginlik veya kaşıntı hissedilebilir. Ancak artan kızarıklık, şişlik, kötü kokulu akıntı, kesi yerinde açılma veya ateş gibi belirtiler varsa doktoruna başvurmalısın.Sezaryen sonrası kanama olur mu?
Evet. Sezaryen doğumdan sonra da lohusalık kanaması görülebilir. Kanamanın zamanla azalması beklenir.Çok yoğun kanama, büyük pıhtılar, şiddetli ağrı veya ateş gibi belirtiler ortaya çıkarsa sağlık kuruluşundan yardım almak gerekir.
Kendine iyileşmek için zaman tanı
Bebeğinle ilgilenmek isterken kendi iyileşmeni ikinci plana atma. Ev işlerini mümkün olduğunca paylaş, fırsat bulduğunda dinlen ve yardım tekliflerini kabul etmekten çekinme.Sezaryen sonrası toparlanmak bir yarış değil. Bebeğine gösterdiğin özenin birazını kendine de göstermeyi unutma.