• Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz, deneyimlerinizi paylaşabileceğiniz ve diğer kadınlarla güvenli bir ortamda bilgi alışverişinde bulunabileceğiniz ücretsiz kadın forumuna siz de katılın. 💗

KleopatraKleopatra doğrulanmış üyedir.

💖 Kalplerin Yöneticisi
Yönetici
Bebeğin dünyaya gelmesiyle birlikte herkes anneden mutlu olmasını bekliyor. Oysa doğumdan sonra her kadın kendini sürekli mutlu veya enerjik hissetmeyebilir. Lohusalık depresyonu, doğum sonrası dönemde ortaya çıkabilen ve mutlaka ciddiye alınması gereken bir ruhsal sağlık sorunudur.

Lohusalık depresyonu nasıl anlaşılır?​

Birkaç gün süren ağlama veya hassasiyet lohusalık döneminde görülebilir. Ancak yoğun ve uzun süren duygusal değişimler daha farklı bir duruma işaret edebilir.

Şu belirtiler görülebilir:
  • Sürekli üzgün veya boşlukta hissetmek
  • Daha önce keyif veren şeylere karşı ilgiyi kaybetmek
  • Yoğun kaygı ve huzursuzluk
  • Sürekli yorgun ve bitkin hissetmek
  • Uyku veya iştah değişiklikleri
  • Kendini yetersiz ya da suçlu hissetmek
  • Bebeğe bakmakta zorlanmak
  • İnsanlardan uzaklaşmak
Bu belirtilerden birkaçını yaşıyor olmak mutlaka depresyon olduğu anlamına gelmez. Ancak uzun sürüyor, giderek ağırlaşıyor veya günlük hayatını etkiliyorsa bir uzmandan destek almak önemli.

Lohusalık depresyonu annenin suçu değil​

“Bebeğim var, neden mutlu değilim?” diye kendini suçlama. Lohusalık depresyonu bir annenin bebeğini sevmediği veya iyi bir anne olmadığı anlamına gelmez.

Hormon değişimleri, doğum süreci, uykusuzluk, stres ve birçok farklı etken bu dönemde ruhsal olarak zorlanmaya neden olabilir.

Destek istemekten çekinme​

Eşinden, ailenden veya yakınlarından yardım istemek zayıflık değil. Bazen bebeğin bakımında biraz destek almak, annenin dinlenebilmesi için büyük fark yaratabilir.

Kendini uzun süredir iyi hissetmiyorsan bunu içine atma. Bir kadın doğum uzmanı, psikiyatri veya psikoloji uzmanıyla görüşmek sana uygun desteği bulmana yardımcı olabilir.

Ve unutma: Yardım istemek, kötü bir anne olduğun anlamına gelmez. Bazen kendine ve bebeğine yapabileceğin en iyi şey, “Ben biraz desteğe ihtiyaç duyuyorum” diyebilmektir. 🌸

Geri