Her ilişkide zaman zaman anlaşmazlıklar yaşanabilir. Önemli olan sorunların hiç ortaya çıkmaması değil, ilişki sorunlarını sağlıklı bir şekilde çözebilmek ve birbirini kırmadan ortak bir noktada buluşabilmektir.
Örneğin:
Sağlıklı bir ilişkide sorunların hiç yaşanmaması beklenmez. İlişki iletişimi güçlü olduğunda çiftler anlaşmazlıkları birbirlerini yıpratmadan ele almayı ve birlikte çözüm aramayı öğrenebilir.
Sorunu Görmezden Gelmeyin
Rahatsız olduğunuz bir konuyu sürekli ertelemek, zamanla küçük bir problemin daha büyük bir kırgınlığa dönüşmesine neden olabilir. Uygun bir zamanda sakin şekilde konuşmak çoğu zaman daha iyi bir başlangıçtır.Suçlamak Yerine Duygunuzu Anlatın
“Sen zaten hiç beni anlamıyorsun” gibi suçlayıcı cümleler karşı tarafın savunmaya geçmesine neden olabilir. Bunun yerine kendi duygunuzu anlatmaya çalışın.Örneğin:
- “Bu durum beni üzdü.”
- “Böyle olduğunda kendimi değersiz hissediyorum.”
- “Bu konuda senden farklı bir davranış bekliyorum.”
Partnerinizi Dinleyin
Sorunu çözmek için sadece kendi düşüncelerinizi anlatmak yeterli değildir. Partnerinizin ne hissettiğini ve olayları nasıl gördüğünü de dinleyin. Bazen aynı olay iki kişi tarafından tamamen farklı şekilde değerlendirilebilir.Eski Konuları Sürekli Açmayın
Yeni bir tartışmada geçmişte yaşanan bütün sorunları yeniden gündeme getirmek, çözümü zorlaştırabilir. Daha önce konuşulup çözülen konuları geride bırakmaya çalışmak ilişkinin yıpranmasını önleyebilir.Ortak Bir Çözüm Arayın
İlişkide sorun çözme sürecinin amacı bir tarafın kazanması değildir. Her iki tarafın da kendini ifade edebildiği ve mümkün olduğunca rahat hissedeceği bir çözüm bulmaya çalışmak daha sağlıklıdır.Gerektiğinde Konuşmaya Ara Verin
Tartışma sırasında öfke çok yükseldiyse kısa bir mola vermek faydalı olabilir. Sakinleştikten sonra konuşmaya devam etmek, düşünmeden söylenen kırıcı sözlerin önüne geçebilir.Sağlıklı bir ilişkide sorunların hiç yaşanmaması beklenmez. İlişki iletişimi güçlü olduğunda çiftler anlaşmazlıkları birbirlerini yıpratmadan ele almayı ve birlikte çözüm aramayı öğrenebilir.