Bir ilişkide sadece konuşmak değil, karşınızdaki kişinin ne hissettiğini anlamaya çalışmak da önemlidir. Empati, partnerinizin yaşadığı duyguları küçümsemeden onu dinlemek ve olaylara onun açısından bakmaya çalışmaktır.
İlişkide empati, büyük sözlerden çok günlük hayattaki küçük davranışlarda kendini gösterir. Bazen sadece gerçekten dinlemek bile partnerinize “Seni görüyorum ve önemsiyorum” mesajı verebilir.
İlişkide Empati Nasıl Kurulur?
Empati kurmak için her konuda aynı fikirde olmanız gerekmez. Önemli olan partnerinizin duygularını anlamaya çalışmaktır.- Konuşurken sözünü kesmeden dinleyin.
- Hislerini küçümsemeyin veya alay etmeyin.
- Hemen çözüm sunmak yerine önce onu anlamaya çalışın.
- “Senin yerinde olsam ne hissederdim?” diye düşünün.
- Kendi düşüncenizi anlatırken onun bakış açısına da yer verin.
“Seni Anlıyorum” Demek Neden Önemli?
Bazen insanın ihtiyacı bir çözümden çok, karşısındaki tarafından gerçekten dinlenildiğini hissetmektir. Partneriniz üzgün olduğunda hemen tavsiye vermek yerine onu dinlemek ve duygusunu kabul etmek aranızdaki iletişimi güçlendirebilir.Empati Her Şeyi Kabul Etmek Değildir
Empati kurmak, partnerinizin yaptığı her davranışı doğru bulmanız anlamına gelmez. Bir davranışa katılmasanız bile onun neden böyle hissettiğini anlamaya çalışabilirsiniz. Bu ayrım, sağlıklı ilişki iletişimi açısından oldukça önemlidir.Empati İlişkiyi Nasıl Güçlendirir?
Birbirini dinleyen ve anlamaya çalışan çiftlerde yanlış anlaşılmaların azalması, iletişimin daha rahat hale gelmesi mümkün olabilir. Özellikle tartışmalar sırasında empati kurmak, konunun büyümeden konuşulmasına yardımcı olabilir.İlişkide empati, büyük sözlerden çok günlük hayattaki küçük davranışlarda kendini gösterir. Bazen sadece gerçekten dinlemek bile partnerinize “Seni görüyorum ve önemsiyorum” mesajı verebilir.