Çocuğun okul hayatı uzun yıllar devam edeceği için okul seçimi yalnızca binanın veya okulun başarı oranının değerlendirilmesiyle yapılmamalıdır. Eğitim anlayışı, öğretmen yaklaşımı, okul ortamı, güvenlik, ulaşım ve çocuğun ihtiyaçları birlikte değerlendirilmelidir.
Her çocuğun öğrenme biçimi ve ihtiyaçları farklı olabileceğinden, amaç herkes için aynı olan “en iyi okulu” bulmaktan çok çocuğa uygun okulu seçmektir.
Karar vermeden önce okulu yerinde görmek oldukça faydalı olabilir.
Ziyaret sırasında;
Okulun yalnızca tanıtım sırasında nasıl göründüğünden ziyade günlük yaşamının nasıl olduğunu anlamaya çalışmak önemlidir.
Çocuğun okul deneyimini etkileyen en önemli unsurlardan biri öğretmenlerdir.
Okul yönetimine;
Çocuğun hata yaptığında korkutulması veya aşağılanması yerine, hatasını anlamasına ve düzeltmesine yardımcı olan bir eğitim yaklaşımı tercih edilmelidir.
Okulun akademik programının yanında çocukların farklı alanlarda gelişmesine fırsat verip vermediğine de bakılabilir.
Örneğin;
Çocuğun bütün eğitim hayatının yalnızca sınav ve notlardan ibaret olmaması önemlidir.
Bir sınıfta çok fazla öğrencinin bulunması, öğretmenin her çocukla yeterince ilgilenmesini zorlaştırabilir.
Bu nedenle okul hakkında bilgi alırken sınıfların ortalama mevcudu ve öğretmenlerin öğrencilere ayırabildiği zaman sorulabilir.
Sadece sayı üzerinden karar vermek yerine, öğretmen-öğrenci iletişiminin nasıl olduğu da değerlendirilmelidir.
Okul seçerken güvenlik konusunun da açık şekilde değerlendirilmesi gerekir.
Örneğin;
Güvenlik prosedürlerinin açık ve anlaşılır olması aile açısından önemlidir.
Çok uzak bir okulun her gün gidip gelinmesi çocuk için yorucu olup olmayacağı düşünülmelidir.
Okul seçerken;
Bazen çocuğun günlük yaşamına daha uygun olan bir okul, yalnızca daha uzak olduğu için tercih edilmeyen bir okuldan daha iyi bir seçenek olabilir.
Özel okul tercih ediliyorsa yalnızca eğitim ücretine bakmak yeterli olmayabilir.
Toplam maliyet içerisinde;
Bütçeye uygun ve uzun vadede sürdürülebilir bir seçim yapmak önemlidir.
Okul seçerken çocuğun kişisel özellikleri de değerlendirilmelidir.
Örneğin;
Amaç çocuğu okulun bütün şartlarına zorla uydurmak değil, çocuğun özellikleriyle okulun eğitim yaklaşımının mümkün olduğunca örtüşmesini sağlamaktır.
Özellikle yaşı daha büyük çocuklarda okul seçimi konusunda onun düşüncelerini almak faydalı olabilir.
Okulu birlikte ziyaret ettikten sonra:
Son kararı yalnızca çocuğa bırakmak gerekmese de onun düşüncelerini dikkate almak, yeni okuluna karşı olumlu bir bağ oluşturmasına yardımcı olabilir.
Karar vermeden önce bazı konularda yeterli bilgi alınamıyorsa daha ayrıntılı araştırma yapmak gerekebilir.
Örneğin;
Okulun sınav sonuçları veya akademik başarıları elbette değerlendirilebilir. Ancak tek başına bunlar okulun çocuğunuz için uygun olduğunu göstermez.
Çocuğun;
İyi bir okul seçimi yalnızca akademik başarıya bakılarak yapılmaz. Çocuğun güvenli, destekleyici ve öğrenmeye teşvik edildiği bir ortamda bulunması; öğretmen yaklaşımı, okul kültürü ve günlük yaşam koşullarıyla birlikte değerlendirilmelidir.
Her çocuğun öğrenme biçimi ve ihtiyaçları farklı olabileceğinden, amaç herkes için aynı olan “en iyi okulu” bulmaktan çok çocuğa uygun okulu seçmektir.
Okulu mümkünse önceden ziyaret edin
Karar vermeden önce okulu yerinde görmek oldukça faydalı olabilir.Ziyaret sırasında;
- Sınıfların genel düzenine,
- Ortak kullanım alanlarına,
- Oyun ve etkinlik alanlarına,
- Kütüphane veya benzeri öğrenme alanlarına,
- Öğrencilerin genel ortamına,
- Öğretmenlerin öğrencilerle iletişimine
Okulun yalnızca tanıtım sırasında nasıl göründüğünden ziyade günlük yaşamının nasıl olduğunu anlamaya çalışmak önemlidir.
Öğretmen yaklaşımı
Çocuğun okul deneyimini etkileyen en önemli unsurlardan biri öğretmenlerdir.Okul yönetimine;
“Öğretmenler öğrencilerin sorularına nasıl yaklaşıyor?”
“Davranış sorunlarında hangi yöntemler kullanılıyor?”
gibi sorular sorulabilir.“Veliler öğretmenlerle nasıl iletişim kurabiliyor?”
Çocuğun hata yaptığında korkutulması veya aşağılanması yerine, hatasını anlamasına ve düzeltmesine yardımcı olan bir eğitim yaklaşımı tercih edilmelidir.
Eğitim programını inceleyin
Okulun akademik programının yanında çocukların farklı alanlarda gelişmesine fırsat verip vermediğine de bakılabilir.Örneğin;
- Kitap ve okuma etkinlikleri,
- Sanat,
- Spor,
- Bilim ve proje çalışmaları,
- Sosyal etkinlikler,
- Grup çalışmaları
Çocuğun bütün eğitim hayatının yalnızca sınav ve notlardan ibaret olmaması önemlidir.
Sınıf mevcudu
Bir sınıfta çok fazla öğrencinin bulunması, öğretmenin her çocukla yeterince ilgilenmesini zorlaştırabilir.Bu nedenle okul hakkında bilgi alırken sınıfların ortalama mevcudu ve öğretmenlerin öğrencilere ayırabildiği zaman sorulabilir.
Sadece sayı üzerinden karar vermek yerine, öğretmen-öğrenci iletişiminin nasıl olduğu da değerlendirilmelidir.
Güvenlik ve okul düzeni
Okul seçerken güvenlik konusunun da açık şekilde değerlendirilmesi gerekir.Örneğin;
- Okula giriş ve çıkış sistemi,
- Öğrencilerin teslim edilme prosedürleri,
- Bahçe ve oyun alanlarının güvenliği,
- Acil durum uygulamaları,
- Öğrencilerin okul içerisinde nasıl takip edildiği
Güvenlik prosedürlerinin açık ve anlaşılır olması aile açısından önemlidir.
Ulaşım mesafesini göz önünde bulundurun
Çok uzak bir okulun her gün gidip gelinmesi çocuk için yorucu olup olmayacağı düşünülmelidir.Okul seçerken;
- Evden okula ulaşım süresi,
- Servis seçeneği,
- Trafik koşulları,
- Sabah hazırlanma süresi
Bazen çocuğun günlük yaşamına daha uygun olan bir okul, yalnızca daha uzak olduğu için tercih edilmeyen bir okuldan daha iyi bir seçenek olabilir.
Okul masraflarını bütün olarak değerlendirin
Özel okul tercih ediliyorsa yalnızca eğitim ücretine bakmak yeterli olmayabilir.Toplam maliyet içerisinde;
- Servis,
- Yemek,
- Kırtasiye,
- Etkinlikler,
- Kitaplar,
- Ek ders veya kurslar
Bütçeye uygun ve uzun vadede sürdürülebilir bir seçim yapmak önemlidir.
Çocuğun ihtiyaçlarını dikkate alın
Okul seçerken çocuğun kişisel özellikleri de değerlendirilmelidir.Örneğin;
- Daha küçük sınıflarda mı rahat ediyor?
- Grup çalışmalarını seviyor mu?
- Daha hareketli etkinliklerden mi hoşlanıyor?
- Yeni ortamlara kolay adapte oluyor mu?
- Daha yapılandırılmış bir düzende mi rahat ediyor?
Amaç çocuğu okulun bütün şartlarına zorla uydurmak değil, çocuğun özellikleriyle okulun eğitim yaklaşımının mümkün olduğunca örtüşmesini sağlamaktır.
Çocuğun fikrini de dinleyin
Özellikle yaşı daha büyük çocuklarda okul seçimi konusunda onun düşüncelerini almak faydalı olabilir.Okulu birlikte ziyaret ettikten sonra:
“Bu okul hakkında ne düşündün?”
gibi sorular sorulabilir.“Burada seni en çok ne ilgilendirdi?”
Son kararı yalnızca çocuğa bırakmak gerekmese de onun düşüncelerini dikkate almak, yeni okuluna karşı olumlu bir bağ oluşturmasına yardımcı olabilir.
Okul seçerken dikkat edilmesi gereken işaretler
Karar vermeden önce bazı konularda yeterli bilgi alınamıyorsa daha ayrıntılı araştırma yapmak gerekebilir.Örneğin;
- Disiplin yöntemlerinin belirsiz olması,
- Güvenlik prosedürlerinin açıkça anlatılmaması,
- Öğretmen değişikliklerinin çok sık olması,
- Aile iletişiminin yetersiz olması,
- Eğitim programının net şekilde açıklanmaması
Sadece okulun başarısına bakmayın
Okulun sınav sonuçları veya akademik başarıları elbette değerlendirilebilir. Ancak tek başına bunlar okulun çocuğunuz için uygun olduğunu göstermez.Çocuğun;
- Kendini güvende hissetmesi,
- Öğretmenleriyle sağlıklı iletişim kurabilmesi,
- Arkadaşlık ilişkileri geliştirebilmesi,
- Öğrenmeye karşı olumlu tutum oluşturabilmesi
Siz de deneyiminizi paylaşabilirsiniz.
- Çocuğunuz için okul seçerken ilk baktığınız kriter ne oldu?
- Okulu ziyaret ettiğinizde hangi soruları sordunuz?
- Öğretmen yaklaşımı sizin için ne kadar önemli?
- Ulaşım mesafesi ile okulun eğitim kalitesi arasında nasıl bir denge kurdunuz?
- Okul seçmek üzere olan diğer ailelere hangi tavsiyelerde bulunursunuz?