• Aklınıza takılan soruları sorabileceğiniz, deneyimlerinizi paylaşabileceğiniz ve diğer kadınlarla güvenli bir ortamda bilgi alışverişinde bulunabileceğiniz ücretsiz kadın forumuna siz de katılın. 💗

Çocuğu Kreşe Başlatırken Nasıl Hazırlamalı? İlk Günlerde Nelere Dikkat Edilmeli?

KleopatraKleopatra doğrulanmış üyedir.

💖 Kalplerin Yöneticisi
Yönetici
Kreşe başlamak çocuk için yalnızca yeni bir eğitim ortamına girmek değil, aynı zamanda alıştığı ev düzeninden farklı bir günlük rutine geçmek anlamına gelir. Yeni öğretmenler, farklı çocuklar, yeni kurallar ve ebeveynden ayrılma gibi değişiklikler bazı çocuklar için başlangıçta zorlayıcı olabilir.

Bu nedenle çocuğu kreşe hazırlamak, yalnızca ilk gün ne yapacağını anlatmakla sınırlı olmamalıdır. Çocuğun yeni ortama aşamalı şekilde alışmasına yardımcı olmak ve ilk günlerde yaşanabilecek duygusal tepkileri doğal karşılamak önemlidir.

🌸 Kreşe başlamadan önce çocukla konuşulmalı mı?​

Evet. Ancak konuşmalar çocuğun yaşına uygun ve gerçekçi olmalıdır.

Örneğin:
“Kreşte öğretmenin olacak, başka çocuklarla oyun oynayacaksın ve günün sonunda seni almaya geleceğim.”
gibi basit bilgiler verilebilir.

Çocuğa kurum hakkında hiç bilgi vermemek kadar, kreşi olduğundan çok daha güzel ve kusursuz göstermeye çalışmak da doğru olmayabilir.

Örneğin:
“Orada hiç ağlamayacaksın, sürekli eğleneceksin.”
demek yerine, yeni ortamda bazen özleyebileceğini ve zorlanabileceğini kabul etmek daha gerçekçidir.

💗 Kreşi önceden göstermek faydalı olabilir​

Mümkünse çocuk başlamadan önce kurumu görmeli ve ortamı tanımalıdır.

Örneğin;
  • Binayı dışarıdan görmek,
  • Sınıfı tanımak,
  • Öğretmenle karşılaşmak,
  • Oyun alanını görmek,
  • Giriş ve çıkışı öğrenmek
çocuğun ilk gün karşılaşacağı bilinmeyenleri azaltabilir.

Çocuk daha önce gördüğü bir ortama gittiğinde kendisini daha rahat hissedebilir.

👩‍🏫 Öğretmenle önceden tanışmak​

Çocuğun öğretmenini ilk kez ailesinden ayrıldığı gün görmesi yerine mümkünse önceden tanışması faydalı olabilir.

Ebeveyn, çocuğun;
  • Sevdiği etkinlikleri,
  • İlgi alanlarını,
  • Kendisini rahatlatan şeyleri,
  • Günlük alışkanlıklarını
öğretmenle paylaşabilir.

Böylece öğretmen de çocuğu tanımaya daha erken başlayabilir.

🌼 Ayrılık sürecini önceden anlatın​

Kreşe başlarken bazı çocukların en büyük endişesi “Annem veya babam beni bırakacak mı?” olabilir.

Bu nedenle ayrılık konusunda açık olmak önemlidir.

“Seni sabah öğretmenine bırakacağım. Sen burada oyun oynarken ben kendi işlerimi yapacağım. Günün sonunda gelip seni alacağım.”
şeklinde çocuğun anlayabileceği bir açıklama yapılabilir.

Çocuğa gerçek olmayan sözler vermekten kaçınmak gerekir.

Örneğin:
“Ben hemen dışarıda bekliyorum.”
demek doğru değilse bunu söylememek daha güvenlidir.

👋 Vedalaşmayı uzatmak her zaman faydalı olmayabilir​

İlk günlerde çocuk ağladığında ebeveynin uzun süre sınıfta kalmak istemesi anlaşılabilir. Ancak çok uzun süren ve sürekli tekrar edilen vedalaşmalar bazı çocuklarda ayrılığı daha zor hâle getirebilir.

Kısa, sakin ve güven veren bir vedalaşma tercih edilebilir:

“Seni seviyorum. Şimdi öğretmeninle kalacaksın. Sonra görüşeceğiz.”
Ardından kurumun belirlediği şekilde ayrılmak daha tutarlı olabilir.

🧸 Çocuğun yanında rahatlatıcı bir eşya olabilir mi?​

Kurum izin veriyorsa çocuğun evden küçük ve güvenli bir eşyayı yanında bulundurması bazı çocukların yeni ortama alışmasına yardımcı olabilir.

Örneğin sevdiği küçük bir oyuncak veya tanıdık bir eşya, ev ile kreş arasında duygusal bir bağlantı sağlayabilir.

Ancak bunun kurumun kurallarıyla uyumlu olması gerekir.

👖 Kıyafet ve kişisel eşyalar​

Çocuğun kendi başına kullanabileceği kıyafetler tercih etmek günlük bağımsızlığını kolaylaştırabilir.

Örneğin;
  • Kolay açılıp kapanan kıyafetler,
  • Yedek kıyafet,
  • Kurumun istediği kişisel eşyalar
önceden hazırlanabilir.

Çocuğun bütün ihtiyaçlarının çantasında düzenli şekilde bulunması da yeni rutine alışmasını kolaylaştırabilir.

🌱 İlk günlerde davranış değişiklikleri olabilir​

Kreşe başlayan çocuklarda yeni düzene alışırken farklı tepkiler görülebilir.

Örneğin çocuk;
  • Sabah ayrılmak istemeyebilir,
  • Daha fazla ağlayabilir,
  • Kreş hakkında konuşmak istemeyebilir,
  • Eve geldiğinde daha huzursuz olabilir,
  • Gün içerisinde yaşadıklarını anlatmakta zorlanabilir.
Bu tepkiler tek başına kreşin yanlış olduğu anlamına gelmez. Çocuk yeni bir düzene alışıyor olabilir.

Ancak belirtiler uzun sürüyor veya belirgin şekilde ağırlaşıyorsa durum ayrıca değerlendirilmelidir.

🗣️ “Bugün ne yaptın?” yerine daha kolay sorular​

Bazı çocuklar eve geldiğinde bütün gününü anlatmak istemeyebilir.

Bunun yerine:

“Bugün hangi oyunu oynadın?”
“Öğretmeninle kitap okudunuz mu?”
“En çok hangi oyuncak hoşuna gitti?”
gibi daha somut sorular sorulabilir.

Çocuk cevap vermek istemiyorsa zorlamak yerine daha sonra konuşmak için fırsat bırakılabilir.

🚫 Kreşle korkutmayın​

Kreşi bir disiplin aracı olarak kullanmak doğru değildir.

“Yaramazlık yaparsan seni kreşe bırakırım.”
veya

“Beni dinlemezsen öğretmenine söylerim.”
gibi ifadeler çocuğun kreşi ceza veya tehdit olarak algılamasına neden olabilir.

Kreş, çocuğun eğitim ve sosyal deneyim yaşayacağı güvenli bir ortam olarak tanıtılmalıdır.

⭐ Çocuğun duygularını küçümsemeyin​

Çocuk:

“Kreşe gitmek istemiyorum.”
dediğinde hemen:

“Hiçbir şey yok, ağlama.”
demek yerine:

“Kreşe başlamak sana zor geliyor olabilir. Yeni bir yer olduğu için böyle hissetmen normal.”
şeklinde yaklaşılabilir.

Ardından:
“Birlikte alışmana yardımcı olacağız.”
denebilir.

Böylece çocuğun duygusu kabul edilirken yeni rutine devam etmesi konusunda güven verilir.

🚨 Uyum süreci uzarsa ne yapılmalı?​

Çocuğun yeni ortama alışması zaman alabilir. Ancak çocuk uzun süre boyunca yoğun sıkıntı yaşıyor, kreşe gitme düşüncesi ciddi korkuya dönüşüyor veya günlük yaşamı belirgin şekilde etkileniyorsa aile ile kurumun birlikte değerlendirme yapması faydalı olabilir.

Öncelikle öğretmenle konuşularak çocuğun gün içerisinde nasıl davrandığı öğrenilebilir. Gerektiğinde çocuk gelişimi veya uygun bir uzmandan destek alınabilir.

💬 Siz de deneyiminizi paylaşabilirsiniz.​

• Çocuğunuz kreşe ilk başladığında nasıl tepki verdi?
  • İlk günlerde ayrılık sürecini nasıl yönettiniz?
  • Kreşe başlamadan önce kurumu birlikte ziyaret ettiniz mi?
  • Çocuğunuzun alışmasını kolaylaştıran bir yöntem oldu mu?
  • Kreşe başlayacak diğer anne ve babalara hangi tavsiyelerde bulunursunuz?
💕 Kreşe uyum bir günde tamamlanmak zorunda değildir. Çocuğa yeni ortamı tanıma fırsatı vermek, ayrılık konusunda dürüst ve güven verici olmak, vedalaşmayı tutarlı hâle getirmek ve çocuğun duygularını küçümsememek bu geçiş sürecini kolaylaştırabilir.

Geri